Mitmekesine toitumine

Mitmekesine, tasakaalustatud toitumine on vajalik keha normaalseks toimimiseks ja optimaalse tervisliku seisundi saavutamiseks.


Struktureeritud ja eesmärgipäraseid treeninguid peaks toetama mitmekülgne ja täisväärtuslik toitumine. Selle saavutamiseks tuleb süüa toiduaineid erinevatest toidugruppidest, aga ka varieerida valikuid toidugrupi sees. Toiduained koosnevad makro- ja mikrotoitainetest. Makrotoitained, mida keha vajab suurtes kogustes (grammides), jagunevad järgnevatesse gruppidesse: süsivesikud, rasvad, valgud, vesi ja alkohol. Viimane on toitumissoovitustest välja jäetud tervist kahjustava mõju tõttu. Mikrotoitained, mida keha vajab väikestes kogustes (mikro- ja milligrammides), jagunevad vitamiinideks ja mineraalaineteks. Tegemist on eluks vajalike toitainetega, mis toetavad organismi toimimist. Mikrotoitaineid ei ole meie organism suuteline ise sünteesima (v.a D-vitamiin ja K-vitamiin), seepärast tuleb neid saada toidust või puuduse korral toidulisanditest. Kvaliteetse toitumisega on võimalik keha toitainete vajadused hõlpsasti täita, toetades samaaegselt sportimist ja tõhustades taastumist.

Sportlase taldrikumudel®
Veendumaks, et tagad organismile piisavalt energiat, rakenda põhitoidukordade planeerimisel sportlase taldrikumudeli põhimõtet. Esindatud peavad olema suuremates kogustes köögi- ja puuviljad, valguallikad ning (täis-)teraviljad või kartul. Õlid, õliviljad ja lisatavate toidurasvade kogus on oluliselt väiksem. Üldine põhimõte, millest lähtuda, on jätkuvalt varieeruvus ja mitmekesisus, seda nii toidugruppide, toiduainete kui toodete värvuse osas. Sportlaste taldrikumudelid lähtuvad toitumisviisist ja eelseisva treeningu või võistluse intensiivsusest. Segatoidulistele ja täistaimetoitlastele suunatud soovitused erinevad üksteisest eelkõige taimsete valkude imendumise tõttu. Ühtlasi on just valguallikad sportlase taldrikumudelis koguseliselt muutumatud (segatoidulisel ¼, täistaimetoitlasel ⅓ taldrikust), seega mõjutab treeningu ülesehitus peamiselt energiarikaste süsivesikute (teraviljad ja/või kartul) ja köögiviljade osakaalu. Selliselt planeerides võid olla kindel, et toitude proportsionaalne osakaal toetab Sinu tegevusi ja eesmärke.

Kohandatud Colorado Colorado Springs Ülikooli (UCCS) loal: Sportlase taldrikumudel® (The Athlete's Plate®) ja (Täis-)Taimetoitlasest sportlase taldrikumudel® (The Vegan/Vegetarian Athlete's Plate®).

Tulenevalt oma toidulaua spetsiifikast peavad täistaimetoitlased pöörama lisaks tähelepanu järgmistele toitainetele: D- ja B12-vitamiinid, raud, jood, tsink, seleen, oomega-3 rasvhapped, aminohapped ja valk.

Toidu mõju veresuhkrutasemele
Toidu koostis mõjutab märkimisväärselt veresuhkrutaset. Eesmärk on hoida seda võimalikult stabiilsena pikema aja vältel. Selle saavutamiseks peaks toidukord sisaldama süsivesikuid (sh kiudaineid), rasvasid ja valkusid. Rolli mängivad ka portsjoni suurus ja toidu töötlemise viis. Rasvad, valgud ja kiudained aeglustavad mao tühjenemist ning toitainete imendumist, mistõttu vabaneb energia järk-järgult mõne tunni jooksul.


Ainult kiiresti imenduvatest süsivesikutest koosnevad toidukorrad põhjustavad veresuhkru järske kõikumisi. Need tulenevad vereringesse vabanevast suurest suhkru kogusest, millele organism vastab omakorda suurenenud insuliini tootmisega, et vere glükoosisisaldust stabiliseerida. Sellise reaktsiooni tulemusena langeb energiatase, keha kaotab lihasmassi ja talletab rasva ning tekivad isud ja näljahood. Sarnaselt mõjutavad organismi toidukorra vahelejätmine, energia ja/või süsivesikute tarbimise piiramine ning tühja kõhuga treenimine. Soovituslikus vahemikus olev veresuhkrutase võimaldab kehal kasutada energia tootmiseks rasva, toetada optimaalset lihasseisundit, vältida isude teket ja reguleerida energia tootmist. Seega tuleb pikaajalise energia olemasolu ja organismi toimimise tagamiseks süüa täisväärtuslikult.

Team Estonia koordinaator:

Raido Mitt

TEAM ESTONIA JA ALALIITUDE KOORDINAATOR

Tel: 5564 7241
E-mail: raido@eok.ee